Dunia Hiburan Remaja

Tanda-Tanda Kiamat Besar Sudah Dekat Menurut Islam

Tanda-Tanda Kiamat Besar Sudah Dekat Menurut Islam. Sesungguhnya hari kiamat adalah Sunnatullah dan tiada seorang pun mengetahuinya. Saat ini banyak orang yang tidak bertanggung jawab dan orang-orang jahil yang mengaku-ngaku dapat meramalkan waktu kejadian hari kiamat, seperti ramalan kiamat 12 bulan 12 tahun 2012, ada lagi yang meramalkan kiamat akan terjadi pada tanggal 21 Mei 2011, namun ternyata kiamat tidak terjadi,dengan alasan kiamat ditunda waktunya. Namun sialnya, ada lagi yang menghembuskan isu kiamat 21 Desember 2012. Apakah hanya karena angka 1 dan 2 merupakan tanda-tanda kiamat akan terjadi?

Tanda-Tanda Kiamat Besar Sudah Dekat Menurut Islam

Video Isu Kiamat 12-12-2012 Borodudur


Tanda-Tanda Kiamat Besar Sudah Dekat Menurut Islam
Nabi Muhammad Rasulullah SAW sendiri tidak mengetahui kapan pasti terjadinya hari kiamat tersebut.Rasulullah SAW pernah menyampaikan hadist tentang 10 tanda-tanda jika hari kiamat sudah dekat.
Hadist Nabi Tentang Tanda-Tanda Kiamat Besar Sudah Dekat
Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: “Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?”. Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari qiamat”. Lalu Nabi saw. bersabda: “Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”.
(H.R Muslim)
Keterangan:
Sepuluh tanda-tanda qiamat yang disebutkan Rasulullah saw. dalam hadis ini adalah tanda-tanda qiamat yang besar-besar, akan terjadi di saat hampir tibanya hari qiamat. Sepuluh tanda itu ialah:
  1. Dukhan (asap) yang akan keluar dan mengakibatkan penyakit yang seperti selsema di kalangan orang-orang yang beriman dan akan mematikan semua orang kafir.
  2. Dajjal yang akan membawa fitnah besar yang akan meragut keimanan, hinggakan ramai orang yang akan terpedaya dengan seruannya.
  3. Binatang besar yang keluar berhampiran Bukit Shafa di Mekah yang akan bercakap bahawa manusia tidak beriman lagi kepada Allah swt.
  4. Matahari akan terbit dari tempat tenggelamnya. Maka pada saat itu Allah swt. tidak lagi menerima iman orang kafir dan tidak menerima taubat daripada orang yang berdosa.
  5. Turunnya Nabi Isa alaihissalam ke permukaan bumi ini. Beliau akan mendukung pemerintahan Imam Mahadi yang berdaulat pada masa itu dan beliau akan mematahkan segala salib yang dibuat oleb orang-orang Kristian dan beliau juga yang akan membunuh Dajjal.
  6. Keluarnya bangsa Ya’juj dan Ma’juj yang akan membuat kerosakan dipermukaan bumi ini, iaitu apabila mereka berjaya menghancurkan dinding yang dibuat dari besi bercampur tembaga yang telah didirikan oleh Zul Qarnain bersama dengan pembantu-pembantunya pada zaman dahulu.
  7. Gempa bumi di Timur.
  8. Gempa bumi di Barat.
  9. Gempa bumi di Semenanjung Arab.
  10. Api besar yang akan menghalau manusia menuju ke Padang Mahsyar. Api itu akan bermula dari arah negeri Yaman.
Mengikut pendapat Imam Ibnu Hajar al-Asqalani di dalam kitab Fathul Bari beliau mengatakan: “Apa yang dapat dirajihkan (pendapat yang terpilih) dari himpunan hadis-hadis Rasulullah Saw. bahawa keluarnya Dajal adalah yang mendahului segala petanda-petanda besar yang mengakibatkan perubahan besar yang berlaku dipermukaan bumi ini. Keadaan itu akan disudahi dengan kematian Nabi Isa alaihissalam (setelah belian turun dari langit). Kemudian terbitnya matahari dari tempat tenggelamnya adalah permulaan tanda-tanda qiamat yang besar yang akan merosakkan sistem alam cakerawala yang mana kejadian ini akan disudahi dengan terjadinya peristiwa qiamat yang dahsyat itu. Barangkali keluarnya binatang yang disebutkan itu adalah terjadi di hari yang matahari pada waktu itu terbit dari tempat tenggelamnya”.

Pelajaran : 
Semoga 10 Tanda-Tanda Kiamat Besar Sudah Dekat Menurut Islam di atas dapat diambil hikmahnya bagi admin sendiri dan orang-orang yang berfikir. Sesungguhnya kiamat itu pasti terjadi dan yang menjadi tugas kita hanyalah terus memperbanyak Ibadah dan menyempurnakan amalan agar kita siap menghadapi mati

Tanda-Tanda Kiamat Besar Sudah Dekat Menurut Islam Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Adriyanto Prasetyo

3 komentar:

Saputra MZ said...

Waaah mantab sekali informasinya mas! aku suka baca 10 tanda-tanda kiamatnya!

Muhamad Nurkholiq said...

Betul...mari benahi diri mulai dari sekarang,selagi kt msh pny kesempatan.
Ilike it.

Ani Kurnia said...

Artikel yang bermanfaat sekali...
terima kasih